Prehrana v vrtcu

Prehrana v otroškem obdobju je zelo pomembna, saj se takrat telo razvija in se oblikujejo prehranske navade otrok. Naš cilj v vrtcu je razviti zdrave prehranske navade, ki jih bo otrok razvijal skozi vse življenje, zadostiti zadosten vnos hranilnih snovi, s čimer se pokrivajo energetske in fiziološke potrebe otroka. Prehrana, ki jo zagotavljamo v vrtcu, mora biti uravnotežena, varovalna, varna, kakovostna in zdrava. Pri načrtovanju prehrane dosledno upoštevamo prehranske normative in priporočila za zdravo prehrano otrok.

Zdrave prehranjevalne navade pri otroku oblikujemo s skupnim načrtovanjem prehrane, s skupnim uživanjem jedi, potrebno je skrbeti za prijetno vzdušje pri prehranjevanju ter otroka spodbujati k temu, naj hrano poskusi kljub temu, da je še ne pozna. Otrok pri prehranjevanju velikokrat posnema odrasle, zato moramo biti na omenjene dejavnike, ki vplivajo na odnos do hrane pri otrocih, posebno pozorni.

V Vrtcu Jurček imamo svojo centralno kuhinjo. Otrokom zagotavljamo varne, raznovrstne in uravnotežene obroke z veliko sadja in zelenjave. V veliki meri ponujamo lokalna in ekološko pridelana živila, ki so najboljše kakovosti. Velik poudarek dajemo sezonskim živilom in polnovrednim izdelkom.

Dnevni program v vrtcu vključuje zajtrk, sveže sadje in zelenjavo v dopoldanskem času, kosilo in popoldansko malico, vseskozi pa imajo otroci na razpolago čaj in vodo.